Stadsbyggnadsbenchen
- kommuner i samverkan för
utvecklat stadsbyggande

Stadsbyggnadsbenchen är ett samarbete mellan tio kommuner i Stockholms län. Syftet är att kommunerna genom benchmarking och erfarenhetsutbyte ska utveckla sina stadsbyggnadsprocesser till att bli bättre och effektivare.

Stadsbyggnadsbenchen ger kommunerna en unik möjlighet att genom nätverkande och dialog fördjupa sitt samarbete och effektivisera kommunernas stadsbyggnadsprocesser.

Stadsbyggnadsbenchen är ett samarbete mellan de tio kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge, Järfälla, Nacka, Sollentuna, Stockholm, Södertälje, Täby och Upplands Väsby.

Kommunerna har sina egna processer och metoder, men får stöd i sin utveckling och effektivisering med hjälp av varandras erfarenheter. De gemensamma lärdomarna och verktygen som tas fram inom samarbetet ska bidra till att säkerställa kvaliteten i stadsbyggnadsprocessens delar i respektive kommun.

Inom Stadsbyggnadsbenchen genomförs många olika aktiviteter – insamling och utvärdering av statistik för planprocessens olika delar, en återkommande byggaktörsenkät, arbetsmöten med olika teman, temadagar och möten med externa aktörer.

Stadsbyggnadsbenchens organisation består av en styrgrupp som formulerar målen för samverkansarbetet och olika arbetsgrupper. Kommundirektörerna är beställare av Stadsbyggnadsbenchens verksamhet.

Senaste nytt

Pinned 2023.11.24

Stadsbyggnadsbenchens Temadag

Den 10 november gick 2023 års Temadag av stapeln. Omkring 100 personer från de tio samarbetskommunerna samlades i Turebergshuset i Sollentuna för en dag på temat "För en effektivare samhällsbyggnadsprocess".

Möte med Länsstyrelsen

Stadsbyggnadsbenchens styrgrupp har den 29 augusti haft ett möte med Länsstyrelsen i Stockholm. Fokus för mötet var "Hur kan Länsstyrelsen och kommunerna tillsammans upprätthålla bostadsbyggandet i rådande konjunktur?"

Vilka är vi

Kontakt

Här hittar du personer som du kan kontakta för mer information om Stadsbyggnadsbenchen.
Följande personer ingår i Stadsbyggnadsbenchens styrgrupp:

Botkyrka

Carina Molin, Ordförande carina.molin@botkyrka.se

Haninge

Helené Hill helene.hill@haninge.se

Huddinge

Mats Hermansson mats.hermansson@huddinge.se

Järfälla

Toni Chmielewski toni.chmielewski@jarfalla.se

Nacka

Katarina Wåhlin Alm katarina.wahlinalm@nacka.se

Sollentuna

Anna Holm anna.holm@sollentuna.se

Stockholm

Amanda Horwitz amanda.horwitz@stockholm.se

Södertälje

Andreas Klingström andreas.klingstrom@sodertalje.se

Täby

Jenny Gibson jenny.gibson@taby.se

Upplands Väsby

Lena Nordenlöw lena.nordenlow@upplandsvasby.se

Projektledning Evidens

Georg Wingstrand georg.wingstrand@evidensgruppen.se

Projektledning Evidens

Anna Rogberg anna.rogberg@evidensgruppen.se